Popularność kawy wciąż rośnie, jednak nie musimy już chodzić do kawiarni po wysokiej jakości espresso i inwestować w nie dużo pieniędzy. Miłośnicy kawy coraz częściej przygotowują sobie swój ulubiony napój w domowym zaciszu za pomocą różnego rodzaju ekspresów do kawy. Najłatwiejszy, jak i najbardziej jakościowy sposób przyrządzania kawy, to parzenie kawy za pośrednictwem ekspresu automatycznego. Takie przygotowanie nie powoduje bałaganu oraz nie zajmuje dużo czasu, jak w przypadku ekspresów kolbowych. Z drugiej strony nie trzeba się ograniczać do kapsułek kawy, które są drogie i często mniej dostępne.
W naszym artykule można zobaczyć porównanie poszczególnych rodzajów ekspresów do kawy oraz można się dowiedzieć, na co warto zwrócić uwagę kupując automatyczny model. Artykuł zawiera informacje dotyczące poszczególnych parametrów, funkcji oraz designu ekspresu i ważne tylko jest, by zdecydować się, jakie kryterium jest dla nas ważne, a jakie mniej. Pod koniec można wziąć pod uwagę cenę ekspresu do kawy, a raczej to, ile jesteśmy skłonni w niego zainwestować oraz jaki efekt można oczekiwać za nasze pieniądze.
Podstawowe rodzaje ekspresów do kawy
Po pierwsze musimy sobie wyjaśnić, jakie rodzaje ekspresów pojawiają się na rynku i co można oczekiwać od sprzętów automatycznych. Ekspresy podzielamy na trzy podstawowe rodzaje: kolbowy, automatyczny oraz kapsułkowy. Oprócz podstawowych rodzajów, rozróżniamy także ekspres przelewowy oraz kawiarkę.
Kolbowe
Ten rodzaj ekspresów do kawy to właściwie mniejsza odmiana urządzeń znajdujących się w kawiarniach. Kolbowy model to najbardziej czasochlonny rodzaj wśród ekspresów do kawy, z tego powodu przedstawia idealny wybór dla miłośników kawy, którzy lubią brać czynny udział w rytuale przygotowania kawy. Ekspresy kolbowe zazwyczaj nie są wyposażone w zbiornik z kawą ani w wbudowany młynek do jej automatycznego mielenia, dlatego do sitka ekspresu wsypuje się wcześniej zmieloną kawę, dokładnie prasując. Jednocześnie konieczne jest pilnowanie dawkowania wody. Ta czynność zautomatyzowana jest tylko w przypadku droższych modelów, z tego powodu nie polecamy zakup tańszego modelu, który funkcję automatycznego dawkowania wody nie posiada.
Można sobie ułatwić pracę za pomocą kawy w saszetkach. Chodzi o tak zwany system E.S.E (Easy Serving Espresso), a funkcjonalność zbliżona jest do eskpresu kapsułkowego. Jednak przygotowanie i pielęgnacja ekspresu do kawy będzie nadal bardziej wymagająca niż w przypadku innych rodzajów ekspresów. Pod koniec należy wspomnieć, że posiadanie młynka do kawy będzie konieczne, gdyż potrzebna jest nam dobrze zmielona kawa. Drugą opcją jest użycie już zmielonej kawy, co z kolei nie jest zalecane ze względu na utratę aromatu.
Kapsułkowe
Ekspresy kapsułkowe są małe i niewymagające w obsłudze, ich zaletą są szczególnie niskie ceny urządzeń i łatwość obsługi. Cały proces parzenia kawy polega na włożeniu kapsułki kawy i naciśnięciu przycisku. Niektóre modele wyposażone są także w funkcję automatycznego czyszczenia. Ekspresy kapsułkowe oferują szeroki wybór kapsułek nie tylko z kawą, ale także herbatą i innych rodzajów napojów. Jakość ekspresów kapsułkowych jest różna, podobnie jak jakość poszczególnych kapsułek.
Wadą jest to, że jeden ekspres do kawy jest w stanie zwykle pracować tylko z jedną marką kapsułek, dlatego ważne jest zdecydować się na wyborze właściwej dla nas kawy jeszcze przed zakupem. Ponadto w takim modelu nie można przygotowywać kawy mielonej. Wadą jest to, że kawa do takich ekspresów jest droga w porównaniu do kawy tradycyjnej, ziarniestej, dlatego, że do ceny kawy zaliczana jest także cena kapsułki. Z tego powodu niska cena urządzenia prowadzi do wyższych kosztów eksploatacyjnych, pijąc kawę w większych ilościach. Napoje z koniecznością dodania mleka również mogą stanowić problem. Tylko drogie modele ekspresów kapsułkowych wyposażone są w osobny, wolnostojący pojemnik na mleko. Większość modeli zastępuje go mlekiem w proszku w kapsułce, jednak takie rozwiązanie nie odpowiada smaku świeżego mleka.
Automatyczne
Wraz z ekspresami kapsułkowymi są modele automatyczne najmniej zależne od osoby i jej zdolności do przyrządzania kawy. Ekspres posiada wbudowany młynek oraz zbiornik na wodę, zazwyczaj także pojemnik na mleko. Przy naciśnięciu jednego guzika wykonywane są wszystkie czynności związane z przygotowaniem espresso, w niektórych modelach również z przygotowaniem cappucino lub caffé latte, łącznie z mieleniem kawy, zaparzaniem i automatycznym czyszczeniem. Podobnie jak w przypadku ekspresów kolbowych, w tej kategorii znajdują się urządzenia kompatybilne z systemem E.S.E, czyli kawy w saszetkach.
Zaletą automatycznego ekspresu do kawy jest to, że przygotowuje on świeżo mieloną kawę, a wadą, że pojemnik na kawę umieszczony jest bezpośrednio w korpusie urządzenia, a zatem może być wystawiony na niepożądane działanie ciepła. Urządzenia te nie należą do najmniejszych, z tego powodu są wymagające nie tylko na ilość miejsca, ale także na konserwację. Z tego powodu zawsze lepiej jest wybierać warianty modele z funkcją samooczyszczania, bądź wyposażone w alarm czyszczenia i konserwacji oraz odkamieniania. Cena za jedną filiżankę kawy może się różnić w zależności od wyboru kawy. Jakość końcowego napoju zależna jest także od jakości ziaren kawy.
Rodzaj ekspresu | Zalety | Wady | Przeznaczenie |
Kolbowy | + Niska cena jednej jednej porcji kawy+ Daje największe możliwości, jeśli chodzi o ostateczny smak naparu |
– Wyższa cena urządzenia
– Konieczność zakupu młynka do kawy – Czasochłonna obsługa konserwacja |
– Do przygotowania większej ilości kawy
– Dla miłośników kawy, lubiących brać czynny udział w rytuale przygotowania kawy |
Kapsułkowy | + Niska cena urządzenia
+ Szybkie i łatwe + Łatwa konserwacja |
– Wyższa cena jednej porcji kawy- Ograniczenie na wyroby jednego producenta- Korzystanie z mleka w proszku |
– Do przygotowania mniejszej ilości kawy
– Do eksperymentów: |
Automatyczny | + W pełni automatyczny sprzęt
+ Szybkie przyrządzanie + Niska cena |
– Wyższa cena urządzenia
– Czasami bardziej wymagająca konserwacja – Pojemnik na kawę umieszczony bezpośrednio |
– Do przygotowania większej lub mniejszej ilości kawy
– Do przygotowania espresso |
Parametry
Aby przygotować kawę, istnieje kilka podstawowych czynników. Do najważniejszych należy ciśnienie oraz temperatura. Szybkość przygotowania kawy zależna jest od mocy silnika, z aspektem powiązana jest także kwestia zużycia energetycznego.
Ciśnienie oraz temperatura
Jednym z najważniejszych parametrów przygotowania kawy jest ciśnienie. Bez odpowieniego ciśnienia nie można zrobić dobrej kawy. W kawiarniach można napotkać na ekspresy o ciśnieniu 9 barów, na idealne urządzenia do użytku domowego zaskakująco wychodzą ekspresy o ciśnieniu od 15 barów. Wynika to z faktu, że w odróżnieniu do profesjonalnych ekspresów do kawy, ekspresy domowe nie utrzymują stałego ciśnienia, lecz najpierw tworzą krzywą 0–15 barów, a potem znowu 15–0 bara, czyli średnio osiągają 9 barów. Idealna temperatura parzenia kawy powinna wtedy wynosić około 90°C (około 88–92°C).
Moc silnika
Ekspres do kawy to jeden z mniejszych sprzętów AGD, dlatego moc silnika tego typu urządzenia nie jest tak istotna. Wpływa głównie na szybkość nagrzewania urządzenia. Z tego powodu kwestia mocy jest ważna w przypadku, jeśli planujemy przygotowywać kawę w porannym pośpiechu. Jednak zaoszczędzony czas nie będzie tak duży. Moc silnika nie wpływa na jakość poszczególnego napoju.
Zużycie energetyczne
Ponieważ chodzi o małe urządzenie, zużycie energii elektrycznej jest nieznaczne. Jeśli jednak zależy nam na jak najmniejszym zużyciu energetycznym, warto zwrócić uwagę na funkcję oszczędzania energii, którą w idealnym przypadku można regulować. Czasami urządzenie zbyt wcześnie przełącza się w tryb oszczędzania energii i trzeba go ponownie włączać, co oznacza ponowne nagrzewanie.
Funkcje i cechy
Jednym z decydujących czynników kupując ekspres do kawy, to jego wyposażenie. To od nas zależy, jakie funkcje będą dla nas przydatne, a które mniej. Miłośnicy mlecznej pianki powinni skupić się na obecności pojemnika na mleko, czy też na kwestię spieniania mleka – czy jest ono spienianie automatycznie, czy ręcznie. Każdy miłośnik kawy z pewnością doceni dowolnego ustawienia urządzenia w taki sposób, by osiągnąć doskonałego wyniku. Dla zaawansowanych użytkowników kofeiny przeznaczony jest podgrzewacz do filiżanek. Dla zwykłych użytkowników, aspekt ten nie jest do końca potrzebny gdyż często spotykamy się z długim nagrzewaniem powierzchni i niską temperaturą.
Młynek do kawy
Moc i smak powstałego napoju zależna jest od grubości mielonej kawy. Przez drobno zmieloną kawę woda dłużej przepływa, przez co napój staje się pełny w smaku i aromatu. Bardzo drobno zmielona kawa jednak poddajna jest na przepalenie, i co za tym idzie, gorzki smak. Z drugiej strony, przez grubo zmieloną kawę woda przepływa szybciej, i z tego powodu kawa jest delikatna w smaku. Jednak w wypadku bardzo grubego mielenia, kawa może być za słaba. Młynek do kawy jest zazwycaj wbudowany w korpusie automatycznego ekspresu, lecz dla idealnego wyniku powinien posiadać możliwość regulowania stopnia zmielenia. W wypadku niektórych modeli możliwe jest także użycie wcześnie zmielonej kawy, jednak wyposażenie to nie jest konieczne dla wszystkich ekspresów.
Kawa bardzo drobno mielona, przypominająca w konsystencji mąkę, to najlepsze rozwiązanie do parzenia espresso.
Specjalne funkcje
Nowoczesne, wysokiej klasy ekspresy wyposażone są w specjalne funkcje, takie jak regulacja mocy kawy (co oczywiście zależy od wspomnianego już stopnia mielenia), czy też regulacja temperatury wody. Można też wybrać wielkość kubka, czyli kawę z większą lub mniejszą ilością wody. Niektóre modele pozwalają także przygotowanie dwóch kaw jednocześnie, co jest szczególnie przydatne na śniadanie dla dwojga.
Z dodatkowych, specjalnych funkcji docenimy także ustawienie twardości wody. W praktyce funkcja ta umożliwia dostosowanie twardości wody do warunków panujących w miejscu zamieszkania użytkownika. Aby zmierzyć twardość wody, zanurzamy pasek do sprawdzania twardości wody, dołączony do zestawu, w wodzie używanej do przygotowania kawy. Wszystko jest jasno wyjaśnione w instrukcji obsługi, nie musimy się martwić o żadne skomplikowane operacje chemiczne.
Regulacja wysokości dyszy
Automatyczne ekspresy wyposażone są w regulację wysokości dyszy, co pozwoli dostosować odległość od kubka czy filiżanki. Regulacja wysokości dyszy, w wypadku, gdy byłaby za wysoko, zapobiega chlapaniu i rozlewaniu się kawy w każdą stronę. Natomiast dyszę umieszczoną za nisko bez możliwości jej podwyższenia, czasami byłoby trudno wyjąć. Tak jak na przykład podczas przygotowania kawy w nieco wyższych szklankach, tak jak na przykład lungo, bądź w wypadku kaw mlecznych, takich jak caffé latte oraz cappuccino.
Podgrzewanie filiżanek
Pozornie nieważna funkcja, dla niektórych użytkowników niezbędna. Podgrzanej wcześnie filiżanka pozwala kawie zachować odpowiednią temperaturę, kremową piankę mleczną, gwarantuje wyrazisty aromat oraz perfekcyjny smak. Jednak są także użytkownicy, którzy z czasem przestaną korzystać z tej opcji, ponieważ nie przeszkadza im ochłodzona kawa, a przede wszystkim, nagrzanie tacy do filiżanek, jak i filiżanek samotnych, zajmuje trochę czasu.
Manualna dysza spieniająca mleko
Automatyczny ekspres do kawy nie oznacza automatyczne spienianie mleka. Niektóre modele są jednak w automatyczne spienianie mleka/system mleczny, wyposażone.
Prawie wszystkie ekspresy automatyczne, jak i kolbowe, wyposażone są w dyszę parową, za pomocy której można ręcznie spienić oraz napowietrzyć mleko. Wadą jest to, że w odróżnieniu do automatycznej funkcji, ręczne spienianie mleka nie jest zbyt łatwą kwestią i wymaga chwili praktyki. Jednocześnie trzeba to zrobić na tyle szybko, by mleko nie było zbyt gorące, gdyż kawę należy podawać tak, aby można ją natychmiast wypić bez poparzenia sobie języka.
Półautomatyczne i automatyczne spienianie mleka
Niektóre modele oferują możliwość podłączenia specjalnej rurki doprowadzającej mleko na przykład bezpośrednio z kartonu mleka do dyszy pary. Ekspres następnie sam spienia mleko, a przygotowana pianka mleczna wypływa z dyszy do wybranego napoju. Funkcja ta nadal nie przeszkadza spienianiu mleka ręcznie bez podłączania specjalnej rurki. Niektóre modele ekspresów działają na podobnej zasadzie, jednak potrzeba korzystania z rurki nie jest konieczna, gdyż wyposażone są one we specjalne, wolnostojące pojemniki na mleko, a wystarczy jeden przycisk, by odzyskać pożądaną mleczną piankę. Taki rodzaj ekspresa do kawy nadal daje nam możliwość manualnego spieniania mleka.
Należy zwrócić uwagę na niektóre ekspresy do kawy, gdzie jedyną możliwością, jak otrzymać spienione mleko, to przez automatyczny spieniacz mleka za pośrednictwem jednego przycisku, po czym spienione mleko wypływa z dyszy. Z naszego doświadczenia, przeciętnemu użytkownikowi może to nie przeszkadzać, jednak jeśli nie podoba nam się sposób, w jaki ekspres wytwarza mleczną piankę, nie mamy możliwości przygotować jej manualnie według naszych wymagań. Przed zakupem ekspresu do kawy warto zdecydować się na tym, czy dysza do manualnego spieniania mleka jest dla nas ważna, czy zbędna, i czy automatyczne spienianie mleka będzie dla nas wystarczające. Jednak kombinacja obu możliwości to prawdopodobnie najlepsze rozwiązanie.
W wypadku automatycznego i półautomatycznego spieniania mleka konieczne jest również uwzględnienie wyższych wymagań dotyczących czyszczenia ekspresu po każdym przygotowaniu mlecznego napoju.
Funkcja gorącej wody
Prawie wszystkie modele ekspresów umożliwiają podgrzanie wody i przygotowanie w ten sposób herbaty. Wystarczy podstawić kubek pod dyszę z gorącą wodą – pod dyszę pary. Wystarczy jeden przycisk i ekspres napełni w chwili kubek gorącą wodą, dzięki czemu można przygotować herbatę lub inne napoje. Taka możliwość istnieje tylko w przypadku ekspresów posiadających dyszę pary dla manualnego spieniania mleka.
Czyszczenie i odkamienianie ekspresów automatycznych
Automatyczny ekspres do kawy to świetny i niewymagający pomocnik domowy. Pomimo swojej łatwości wymaga czyszczenia. Na przykład kawa, która jest przez ekspres zmielona i przeciśnięta, musi się gdzieś odnaleźć. Większość ekspresów informuje nas nie tylko o konieczności opróżnienia szuflady na pozostałości z kawą, lecz także o napełnieniu pojemnika wodą, a także kiedy należy oczyścić jego system. Podstawowa jest także kwestia odkamienienia ekspresu, którą należy wykonywać raz na miesiąc.
Eskpresy wyposażone są w automatyczne odkamienianie, co dla nas oznacza tylko kilka czynności związanych z naciśnięciem przycisków na podstawie instrukcji obsługi. Konieczny jest do tego przeznaczony środek czyszczący, który znajduje się w zestawie ekspresu lub należy go zakupić. Podczas czyszczenia ekspresu zdecydowanie polecamy postępować zgodnie z instrukcją i nie stosować innych, niż do tych czynności zalecanych środków.
Dodatkowe funkcje
Niektóre ekspresy posiadają także mniej standardowe funkcje. Należy do nich program „kawa na czas“. Ekspresy programuje się na wybraną godzinę, by móc rano wstać do świeżo zaparzonej kawy. Kolejną funkcją to system Aroma, pozwalający uwolnić z ziaren kawy różne smaki, intensywny aromat i uzyskać jakość kawy jak z ekspresu kolbowego na podstawie wstępnego parzenia, gdy kawa zostaje zwilżona niewielką ilością gorącej wody zaraz po zakończeniu procesu mielenia kawy.
Ekspresy z górnej półki cenowej umożliwiają tak personalizację profilu, jak i ulubionych napojów. Każdego rana nie musimy radzić sobie z ustawieniem ekspresu, wystarczy wybrać odpowiedni profil użytkownika i zaparzyć kawę naciśnięciem jednego przycisku. Do nowoczesnych funkcji należy sterowanie smarfonem lub tabletem. Zasadniczo jedyną rzeczą, z którą te urządzenia jeszcze sobie nie radzą, to przynoszenie i podawanie kawy.
Design, konstrukcja i rodzaje kawy
Ekspres do kawy nie należy do urządzeń, których chowano w szafce. Dlatego wybór zależny jest także od designu, by odpowiadał wyposażeniu naszej kuchni. Producenci nadal w większości trzymają się klasycznych, tradycyjnych kolorów, takich jak czerń, biel i srebro, jednak coraz częściej na rynku pojawiają się też nowoczesne, ekstrawaganckie modele. Zawsze warto zwrócić uwagę na ekspresy z oryginalnym designem, gdyż o cenie często decyduje właśnie wygląd (lub podpis znanego projektanta), a sam ekspres nie osiąga już jakości, jakie można byłoby znaleźć u innych ekspresów z takiej samej kategorii cenowej.
Warto zwrócić szczególną uwagę na wymiary ekspresu do kawy, ponieważ każde urządzenie różni się ze względu na budowę. Na rynku znajdują się ekspresy wysokie, szerokie, wąskie, krótkie oraz głębokie. Podstawowa jest wysokość, szerokość, a także głębokość urządzenia i dobrze jest także zmierzyć miejsce przeznaczone do ekspresu. Należy również pamiętać o tym, że długość kabla zasiłającego zazwyczaj wynosi 1,2 m, umieszczenie ekspresu więc musi znajdować się w zasięgu gniazdka, lub konieczne będzie użycie przedłużacza.
Ze względu na konstrukcję, ważne są dwa elementy, a mianowicie wyświetlacz oraz wyjmowany pojemnik na wodę lub mleko. Wyświetlacz znacznie ułatwia nam sterowanie urządzeniem, ustawienie idealnych parametrów oraz informuje nas o konieczności wyczyszczenia urządzenia. Wyjmowany pojemnik ułatwia proces dopełniania płynów, jak i czyszczenia. Decydując o jego pojemności, powinniśmy się kierować szacowaną ilością kawy, którą na co dzień przyrządzamy. Dla jednoosobowego gospodarstwa domowego niepotrzebne jest kupować zbiornik o pojemnośc 2 l, w którym będzie osadzał się tylko kamień.
Natomiast jeśli codziennie wypijamy dużą ilość kawy lub przyrządzamy kawę jednocześnie dla więcej niż jednej osoby, nie zaleca się zakupu zbiornika o pojemności mniejszej niż 1 l. Aby lepiej zorientować się w ilości kawy i wody potrzebnej do przyrządzenia jednej filiżanki, przygotowaliśmy tabelę zawierającą ulubione rodzaje napojów kawowych.
Rodzaj kawy | Ilość kawy (g) | Ilość wody (ml) |
Espresso | 7 | 20 – 30 |
Ristretto | 7 | 20 |
Lungo | 7 | 80 |
Doppio (podwójne espresso) | 14 | 50 |
Americano | 7 | Espresso 40 – 80 + woda 20 – 60 |
Jak spienić mleko
Jak można zauważyć, wiele ulubionych napojów kawowych otulonych jest do mlecznej pianki. Niektóre modele ekspresów automatycznych są w stanie stwarzać piankę mleczną automatycznie, inne posiadają do tego celu dyszę parową, i często można spotkać oba elementy w jednym modelu. Nie tylko w przypadku ekspresów bez automatycznego spieniania mleka jest zaletą, jeśli poradzimy sobie z obsługą dyszy parowej, gdyż pianka mleczna z automatycznych spieniaczy nie musi nam odpowiadać, i wolimy przygotować ją ręcznie. Dlatego przygotowaliśmy kilka informacji dotyczących spieniania mleka, by móc się w krótkim czasie nauczyć stwarzać piankę mleczną jak w ulubionej kawiarni.
Rodzaj mleka – większość baristów poleca pełnotłuste mleko wysokiej jakości, zaawansowani są w stanie spieniać także mleko o niższej zawartości tłuszczu lub jego alternatywy roślinne. Pianka jednak nie będzie tak puszysta jak w wypadku mleka o wysokiej zawartości tłuszczu. Jeśli wolimy mleka roślinne, na rynku można odnaleźć alteratywy przeznaczone do przygotowania pianki mlecznej.
Pojemnik –najlepszą opcją to stalowy dzbanek na mleko, dzięki któremu można poprawnie oszacować czas spieniania (zostanie dokładnie określony później).
Temperatura i objętość – mleko zawsze przed spienianiem należy ostudzić, zaleca się napełnienie dzbanka do połowy.
Pozycja dyszy – zwykle podaje się, że dysza powinna znajdować się 1 cm pod powierzchnią mleka, niektórzy jednak wolą, by dysza znajdowała się bezpośrednio pod powierzchnią. Dzanek trzymamy poziomo, dysza powinna znajdować się przy czubku pod kątem 45°. Nie powinna wskazywać bezpośrednio na środek dzbanka, lepsze rozwiązanie jest przy ściance dzbanka.
Ruch dzbanka podczas spieniania – poruszanie dzbankiem to bardziej kwestia praktyki oraz preferencji, gdyż niektórzy zalecają wykonywać koliste ruchy, inni zaś trzymanie dzbanka bez ruchów. Ważne jest, by mleko w dzbanku zaczęło wirować, aby powstała jakościwa pianka mleczna.
Gotowe spienione mleko – jak już wspomniano, w spienianiu mleka dużą rolę odgrywa temperatura. Moment, w którym trzeba wyłączyć dyszę, nadchodzi, gdy dzbanek zrobi się nieprzyjemnie gorący. Najpierw wyłączamy dyszę, dopiero potem powoli wyciągamy dzbanek. Następnie delikatnie uderzamy parę razy dnem dzbanka o blat, by pozbawić się bąbelków. Nie zapominajmy dokładnie oczyścić dyszy, aby zapobiec zepsuciu się pozostałości mleka wewnątrz dyszy.
Popularni producenti automatycznych ekspresów do kawy
Produkcją automatycznych ekspresów do kawy zajmuje się kilka tak tradycyjnych, jak i nowych firem. Ranking najpopularniejszych producentów został opublikowany w osobnych artykułach. Poniżej znajdują się poszególne marki, krótko przedstawione.
Ekspresy De’Longhi
Włoski producent De’Longhi oferuje na rynku więcej niż 200 modeli ekspresów do kawy. Najliczniejszą grupą to maszyny do espresso. Jednak oferują także ekspresy automatyczne, kolbowe oraz kapsułkowe. Moc silnika wynosi zazwyczaj 1400 W. Jednak zasięg jest znacznie szerszy – od 1000 do 1850 W. Przedział cenowy jest również bardzo szeroki.
Ekspresy Krups
Marka Krups oferuje nie tylko maszyny do espresso, lecz także urządzenia automatyczne, jak i kapsułkowe. Urządzenia kolbowe jednak w asortymencie niemieckiego producenta nie znajdziemy. Moc silnika waha się pomiędzy 1400 a 1850 W, ciśnienie pomiędzy 14 a 19 barów. Ze względu na cenę to zróżnicowana oferta.
Ekspresy Philips
Holenderski koncern Phillips oferuje na naszym rynku szczególnie półautomatyczne maszyny do espresso, w pełni automatyczne oraz przelewowe ekspresy do kawy. Ze względu na sterowanie dominują wyświetlacze. Pompa jest w stanie wytworzyć ciśnienie wynoszące 15 barów, co jest wartością standardową. Moc silnika 1850 W zapewnia szybkie zaparzanie kawy.
Ekspresy Jura
Szwajcarskie przedsiębiorstwo od początku swojego zaistnienia zajmuje się produkcją luksusowego sprzętu AGD. Stało za rozwojem w pełni automatycznych ekspresów do kawy, które są obecnie jedynym produktem firmy. Asortyment składa się z około 40 modeli. Moc silnika wynosi 1450 W, a ciśnienie 15 barów.
Ekspresy Nivona
Stosunkowo młody producent Nivona powstała w Norymberdze w 2005 r. i od tej pory zajmuje się produkcją wysokiej jakości automatycznych ekspresów do kawy. Obecnie na rynku znajduje się około 30 modeli. Moc silnika wynosi 1450 W, a ciśnienie 15 barów.
Przykładowy wybór ekspresa do kawy
Poprowadzimy was krok po kroku, aby jeszcze bardziej ułatwić wybór ekspresa do kawy. Jako przykładowy ekspres do kawy wybraliśmy model, na którym można zobaczyć zalety, jak i wady. Wybrany przez nas ekspres do kawy to wyższej ceny urządzenie, jednak w naszej porównywarce można odnaleźć także gorsze, jak i lepsze modele.
Ekspres do kawy Philips Saeco HD8917/09 Incanto
Według tego przykładowego wyboru ekspresa do kawy można porównać oraz ocenić poszczególne parametry.
- Rodzaj: automatyczny
To automatyczny ekspres do kawy, który jest w stanie przygotować 4 rodzaje napojów, to stosunkowo mało w świecie automatycznych ekspresów do kawy. Inne ekspresy są w stanie przygotować aż dwa razy więcej specjałów.
- Ciśnienie oraz temperatura: 15 barów, do ustawienia
Ciśnienie wynosi 15 barów, to standardowa wartość domowych ekspresów do kawy. Temperaturę wody można wybierać z trzech wstępnie ustawionych wariantów. Możliwość ustawienia temperatury jest w wypadku jakościowych urządzeń standardowa, w przypadku tańszych modeli jej brak.
- Moc silnika: 1850 W
Moc silnika nie jest w wypadku automatycznych ekspresów szczególnie ważna. Wyższa moc zapewnia tylko szybsze nagrzewanie urządzenia, nie wpływa na proces parzenia kawy.
W naszym wypadku wynosi 1850 W, co jest w porównaniu do innych ekspresów wartość wysoka. Dlatego przyrządzanie ulubionej kawy zajmie tylko chwilę.
- Pojemność zbiornika na wodę: 1,8 l
Pojemność zbiornika na wodę wynosi 1,8 litra, co jest wartością pozwalającą na częste użytkowanie bez konieczności częstego uzupełniania wody. Dlatego nadaje się do biura lub domu, w którym pije się większe ilości kawy. Mniejsze zbiorniki na wodę przeznaczone są bardziej dla małych gospodarstw domowych lub do okazjonalnego parzenia kawy. Jednak
w wypadku konkurencyjnych ekspresów do kawy można napotkać na bardziej pojemne zbiorniki. To jednak parametr uzależniony od naszych subiektywnych preferencji.
- Pojemność zbiornika na kawę: 250 g
Pojemnik na ziarna kawy wynosi 250 g, co również jest wartością standardową i ponownie zależy od preferencji subiektywnych.
- Pojemność zbiornika na zużytą kawę:15 filiżanek
Dzięki ponadprzeciętnej pojemności, wynoszącej 15 filiżanek, niekonieczne będzie częste opróźnianie szuflady. Jednak nie zaleca się pozostawiania zużytej kawy w pojemniku zbyt długo, aby zapobiec tworzeniu się pleśni.
- Zużycie energetyczne
Prezentowany ekspres do kawy wyposażony jest w automatyczne wyłączanie, a co za tym idzie, jest energooszczędny.
- Ustawienie młynka, grubość ziarna: 5 opcji
Ze względu na proces mielenia, urządzenie to nie jest zbyt rozmaite. Do wyboru jest tylko
5 opcji mielenia kawy. Konkurencyjne modele ekspresów kawy posiadają zwykle ponad 10 opcji mielenia. Ale to od nas zależy, czy będziemy korzystać z tej opcji, czy młynka nie będziemy w ogóle ustawiać.
- Personalizacja ustawień
Podobnie jak w przypadku wszystkich ekspresów do kawy, można dostosować moc kawy do naszych wymagań. Można ustawić także twardość wody. Możliwe jest użycie mielonej kawy – można w ten sposób wykorzystać starsze zapasy kawy, bądź zaparzyć napój z otrzymanej
w prezencie kawy.
- Regulacja wysokości dyszy:tak
Jeżeli przygotowujemy różne rodzaje napojów kawowych, o różnej pojemności, docenimy regulację wysokości dyszy. W regulację tę wyposażone są wszystkie ekspresy przedstawione w naszym porównaniu.
- Spienianie mleka: automatyczne
W urządzeniu brakuje dyszy pary. Dlatego mleka nie można spieniać manualnie, lecz trzeba polegać na automatycznym spienianiu, co może niektórym użytkownikom przeszkadzać.
- Funkcja gorącej wody: tak
Jak większość urządzeń, także przez nas prezentowany ekspres do kawy wyposażony jest
w dyszę z gorącą wodą. Dzięki temu można przygotować także herbatę lub wziąć gorącą wodę do termosu.
- Czyszczenie i konserwacja: automatyczne
Każdy ekspres do kawy wymaga czyszczenia i odkamieniania. Model ten, tak samo jak większość modeli, wyposażony jest w automatyczny program, który sprawy te rozwiąże
za nas.